Educație bazată pe valori


boy

Educația, văzută prin prisma rădăcinilor latine ale verbului „educo”, semnifică acea activitate care stimulează și scoate la suprafață ceea ce este înlăuntrul omului. De altfel, această viziune este similară cu viziunea biblică. Fiecare dintre noi suntem oglindirea Creatorului și fiecare dintre noi poartă semnele păcatului. Ce tip de educație alegem, ce alegem să scoatem la suprafață, ceea ce udăm, aceea vom semăna în viitor, uneori pentru mai multe generații.

Alegerile pe care le facem în fiecare zi construiesc viitorul nostru și al copiilor noștri. Educația creștină îl provoacă pe fiecare copil să încerce mai mult, să se cunoască mai bine, să fie mai bun și să se implice cu pasiune în tot ceea ce face. De asemenea, profesorii creștini sunt acolo din vocație, pentru că iubesc copiii, sunt acolo pentru a-i ajuta să devină cei mai buni ambasadori și cetățeni ai Cerului. Iar un ambasador cere și caută cele mai înalte standarde.

Din acest motiv, alegerea unei școli creștine, axată nu doar pe memorare, ci pe hrănirea și stimularea valorilor creștine, pe implicarea personală a elevului, pe dezvoltarea sa generală, este o alegere potrivită pentru mulți părinți și copii.

Tradiție și viziune


Un alt motiv, de data aceasta pentru a alege o școală adventistă, îl reprezintă tradiția și viziunea Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea în acest domeniu.

Din primii ani ai existenţei sale, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea a instituit şcoli elementare creştine. În anul 1872, a fondat primul colegiu iar în 1882 a înființat două şcoli secundare. În prezent, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea se remarcă în rândul bisericilor creștine prin faptul că deține unul dintre cele mai dezvoltate sisteme educaționale protestante din lume, cu 7 500 școli, colegii și universități ce asigură educația a peste 1 800 000 de persoane.

Această rețea de școli, dintre care numeroase au primit recunoașterea publică pentru activitatea desfășurată, oferă educație creștină atât la nivel preuniversitar cât și universitar, punând un accent deosebit pe dezvoltarea mentalității de slujire a societății. Iar această apropiere de nevoile oamenilor a dus la dezvoltarea unei alte rețele, de aproape 700 de instituții medicale, care deservește 18 milioane de persoane și promovează în mod consecvent programele de asigurare a sănătății populației, oferind programe pentru renunțarea la fumat, reabilitare a alcoolicilor, programe de slăbire și de luptă împotriva stresului.

Rezultate în România


tabla2

An de an, liceele creștine din România obțin un procent de promovare dublu faţă de media naţională la Bacalaureatul Naţional, iar școlile creștine au rezultate net superioare la Evaluarea Națională. Aceste rezultate „tradiţionale” precum și prezența pe locuri fruntașe la nivel național a liceelor creștine demonstrează în cel mai relevant mod posibil realitatea şi seriozitatea pregătirii elevilor.

Dincolo de aceste rezultate, adventiștii consideră că educația are în primul rând de-a face cu pregătirea pentru veșnicie. Astfel, caracteristici unice cum ar fi consacrarea spirituală, responsabilitatea socială, promovarea bunăstării economice prin muncă de calitate… pe scurt, asemănarea cu modelul divin, aduc un plus valoare inegalabil față de alte instituții de învățământ.

Influența mediului și a anturajului în care ne desfășurăm cei mai frumoși dar și cei mai provocatori ani din viață sunt esențiali pentru viitorul nostru. Învățăm unii de la ceilalți ceea ce este minunat atâta timp cât ceea ce învățăm este bun. Un mediu plăcut, unde inocența copiilor este prețuită și promovată, unde presiunea colegilor are un rol pozitiv, unde dezvoltarea caracterului este încurajată, credem că oferă suficiente argumente pentru orice părinte care are pe suflet… sufletul copilului său.

De altfel, în contextul acestor zile, probabil cel mai mare ajutor pe care îl putem oferi societății este educarea copiilor în spiritul moralei creștine, ajutându-i să-și însușească valorile biblice – cinstea, corectitudinea, solidaritatea, libertatea de conștiință, generozitatea – și să le scoată la suprafață, pregătindu-i astfel pentru a fi oameni de valoare ai comunității și cetățeni ai Împărăției lui Dumnezeu.

O promisiune împlinită


Ultimul argument îl constituie o promisiune pe care o găsim în cartea biblică Deuteronomul în capitolul 28, versetul 13:

„Domnul te va face să fii cap, nu coadă; întotdeauna vei fi sus, și niciodată nu vei fi jos,
dacă vei asculta de poruncile Domnului Dumnezeului tău pe care ți le dau astăzi, dacă le vei păzi și le vei împlini.”